Instant Computer Repair

Uw sleutel tot alle ICT oplossingen

Software • Hardware • Development

Trojaans paard

Wat is een trojaans paard

In de computerwereld is een trojaans paard een programma dat ongewenst meekomt met een programma dat door de gebruiker wordt ge´nstalleerd. Een trojaans paard kan schade toebrengen aan de computergegevens of de privacy van de gebruiker. Een trojaans paard is echter geen virus omdat het zichzelf niet vermenigvuldigt. Veel deskundigen gebruiken de term Trojaans paard om niet-vermenigvuldigende destructieve programma's aan te duiden en zo een onderscheid te maken tussen Trojaanse paarden en virussen. Het is genoemd naar het Paard van Troje waarin Griekse soldaten de stad Troje binnenkwamen om de stad van binnenuit aan te vallen.

Wat doet een trojaans paard

Trojaanse paarden worden gebruikt om bij iemand in te breken. Het werkt als volgt, een inbreker stuurt een programma naar u op, en zorgt ervoor dat u dit programma opstart. Dit programma zal zich naar een moeilijk te vinden locatie op uw harde schijf verplaatsen, en ervoor zorgen dat het elke keer wordt opgestart als u Windows start. De inbreker kan nu via internet contact leggen met dit Trojaans paard, en het daarna vanaf zijn eigen computer opdrachten geven. Zo kan de inbreker uw bestanden lezen, verwijderen, of wat dan ook ermee doen. Dikwijls zitten in een Trojaans paard functies als Cd-speler openen, bekijken wat u aan het doen bent of uw persoonlijke gegevens achterhalen.

Wat te doen tegen trojaanse paarden

  • Open nooit uitvoerbare bestanden (.exe .com) of scripts (.vbs) die als bijlage via e-mail ontvangen worden.
  • Download en/of installeer nooit verdachte applicaties van het internet.
  • Scan alle binnenkomende post en gedownloade documenten met een recente versie van een virusscanner.
  • Gebruik een firewall.

Zelfs met deze voorzorgsmaatregelen is het niet uitgesloten dat het systeem veilig is. Elke veiligheidsmaatregel die genomen wordt, verkleint de kans op een inbraak.