Instant Computer Repair

Uw sleutel tot alle ICT oplossingen

Software • Hardware • Development

Phising

Wat is phising

Phising staat voor een vorm van oplichterij waarbij grote hoeveelheden e-mails met vervalste afzender worden verstuurd. Oplichters proberen uw persoonlijke gegevens te verwerven via deze e-mails. In een e-mail bericht dat zeer sterk lijkt op een mail afkomstig van een officiŽle instantie (bijvoorbeeld uw bank) wordt er gevraagd naar persoonlijk informatie zoals uw bankcode. Meestal gaat het om zogenaamde Ďproblemení waardoor privacy gevoelige gegevens opnieuw ingevuld zal moeten worden. In een phising e-mail zal altijd een bijhorende link staan die rechtstreeks leidt naar de website van de oplichters. Hierbij gebruiken ze veelal officiŽle logoís van bestaande financiŽle instellingen of vervalsen deze.

In de regel zal een officiŽle instantie dus nooit om privacygevoelige gegevens over de e-mail vragen.

Hoe om te gaan met phising

Microsoft heeft intussen al enkele updates ter beschikking gesteld die dit lek dichten. Update u nooit of zelden uwbesturingssysteem, dan blijft u dus kwetsbaar. Bij oudere versies van Internet Explorer kan met een slimme truc de adresbalk gemanipuleerd worden zodat er een ander adres getoond wordt, dan waar er naartoe geleidt wordt.
Een beetje gezonde argwaan kan nooit kwaad. Bij de minste twijfel neemt u contact op met de instantie en vraag naar de echtheid van de e-mail. Hedendaagse veiligheidspaketten herkennen phising aanvallen maar waterdicht is het nooit, opletten dus en altijd alles up to date houden.

Enkele nuttige tips die kunnen helpen om geen slachtoffer van phising te worden.

  • Reageer niet op zo'n bericht, stuur het niet door en verwijder het direct. Want als het belangrijk is dan wordt er altijd contact opgenomen via de post of telefoon
  • Gebruik nooit een link uit het bericht, type zelf het 'bekende' adres of gebruik de snelkoppeling die je zelf eerder hebt opgeslagen.
  • Geef nooit privacy gevoelige gegevens prijs over het internet, zelfs niet als je zeker denkt te weten dat je op de originele web site van het aan jou bekende bedrijf bent aangeland!