Instant Computer Repair

Uw sleutel tot alle ICT oplossingen

Software • Hardware • Development

Spyware

Wat is spyware

Spyware zou je "spionage software' kunnen noemen. Spyware zal allerlei gegevens over je surf gedrag opslaan en doorsturen naar anderen, en die gegevens worden dan vaak weer verkocht aan bijvoorbeeld marketingbedrijven. Gegevens die doorgegeven kunnen worden zijn mailadressen, welke pagina's je bezoekt en hoelang, welke programma's gebruikt worden enzovoort. Het gaat hier dus om privÚ-gegevens waar anderen niks mee te maken hebben.

Hoe kom ik aan spyware

Veel software die gratis gedownload kan worden bevat spyware. Lees daarom altijd de gebruikersovereenkomst, hierin staat meestal beschreven wat er gedaan wordt met je gegevens. Maar in veel gevallen zal de spyware ge´nstalleerd worden zonder dat je daar weet van hebt. Daarnaast kan spyware ge´nstalleerd worden bij het bezoeken van een webpagina, hierbij wordt dan gebruik gemaakt van fouten in de software van Windows. Veel mensen denken dat spyware alleen via exotische pagina's, en dergelijke, binnen kan komen. Maar dat is niet helemaal waar. Het komt ook voor dat spyware achter zogenaamde pop-ups zitten, klik daarom nooit op een pop-up die u niet nodig heeft want in 90 procent van de gevallen komt spyware via deze weg uw computer binnen.

Wat kan ik tegen spyware doen

Het is in eerste instantie een kwestie van verantwoordelijk klikken en gezond verstand gebruiken, want het klikken op een pop-up of zonder na te denken op 'ja' te klikken kan ervoor zorgen dat spyware toegang krijgt tot je computer. Daarnaast wordt het afgeraden om pagina's te bezoeken die gratis muziekbestanden, gratis gekraakte programma's en dergelijke beloven omdat dit soort pagina's juist vaak spyware op de computer zetten.

Microsoft brengt regelmatig updates uit om hun software beter en veiliger te maken, maar dan moeten die updates natuurlijk wel gedownload en ge´nstalleerd worden. Dit kan eenvoudig door regelmatig de Windowsupdate uit te voeren en alle beveiligingsupdates op de computer te zetten. Op deze manier krijgt spyware minder kans om door te dringen via de fouten in de windows software.

Hoe herken ik spyware

In veel gevallen wordt spyware niet opgemerkt, maar er zijn ook varianten van spyware die je startpagina veranderen of voor heel veel reclame pop-ups zorgen. De computer zal hierdoor langzamer gaan functioneren.

Hoe verwijder ik spyware

De huidige virusscanners kunnen ook wel wat spyware herkennen, maar het hebben van een virusscanner is in dit geval zeker niet voldoende. Om de computer te kunnen scannen op de eventuele aanwezigheid van spyware zijn speciale programma's geschreven.

Hiernaast wordt beschreven hoe in 8 stappen spyware effectief kan worden verwijderd.